Polentataart met ‘faux’ lemon curd
Lemon curd is nogal arbeidsintensief om te maken en bevat een hoop eieren. Maar niet meer als je deze ‘nep’ lemon curd eens probeert!
Voor deze ‘faux’ lemon curd vertrok ik van een basis van Imperial vanillepudding die ik mengde met citroensap en honing. Niet helemaal hetzelfde, maar komt toch aardig in de buurt en gaat een pak sneller dan ‘the real deal’.
Deze polentataart met citroen en ‘faux’ lemon curd is bovendien niet enkel lactose maar ook glutenvrij. In plaats van gewone bloem gebruikte ik polenta (grove maïsmeel) en amandelmeel. De normale boter werd vervangen door een mengeling van hazelnoten, dadels en kokosolie.
Heerlijk zoet zuur met een klein beetje crunch.
TIP: Als je een restje vanillepudding overhebt, kan je een groot gedeelte van de bereiding van de fauw lemon curd overslaan. Je hoeft enkel citroenzeste, citroensap, honing en de room aan je overschotje pudding toe te voegen.
Ik bakte deze lactose en glutenvrije polentataart met ‘faux lemoncurd’ voor de I love baking contest van Imperial. #Imperial #LactoseFreeBaking
Als jullie op mij stemmen maak ik misschien wel kans op een mooie Kitchenaid in mijn favoriete kleur (natuurlijk muntgroen). Met nog meer baksels als resultaat!
Stem op mij !
Polentataart met ‘faux’ lemon curd
Ingrediënten
Voor de faux lemoncurd
- 1 pakje Imperial vanillepudding
- 1/2 liter amandelmelk
- 1/2 EL citroenzeste
- 2 citroen(en) het sap en de zeste
- 4 EL suiker
- 4 EL honing
Voor de polentataart
- 4 EL kokosolie
- 100 gram suiker
- 6 dadels
- ½ kopje kokend water
- 100 gram hazelnoten gepeld
- 100 gram polenta
- 200 gram amandelpoeder
- 1/4 TL zout
- 1 1/2 TL bakpoeder
- 3 grote ei(eren)
Instructies
Voor de polentataart
- Week de ontpitte dadels in het kokende water tot je ze later nodig hebt.
- Bedek de bodem van een springvorm van 23 cm diameter met een vel bakpapier en vet deze lichtjes in met een beetje kokosolie.
- Smelt de 4 EL kokosolie.
- Mix de gesmolten kokosolie met de geweekte dadels, hazelnoten en suiker tot je en gladde pasta bekomt.
- Klop de eieren door deze pasta.
- Meng de polenta met het amandelpoeder, bakpoeder en snuifje zout.
- Meng de natte met de droge ingrediënten tot je een mooi beslag bekomt.
- Schep op het einde de citroenzeste door het beslag.
- Giet het beslag in de springvorm en bak de taart gedurende +/-40 minuten op 180°C. Test even of de taart gaar is door een tandenstoker in het midden te prikken. Als deze er proper uitkomt is de taart voldoende gebakken.
- Laat de taart in de springvorm op een grill afkoelen.
Voor de faux lemoncurd
- Meng 10 EL amandelmelk met het puddingpoeder en zet opzij.
- Meng de rest van de melk met de suiker en citroenzeste en breng aan de kook.
- Neem de pan van het vuur en gier er, onder voortdurend roeren, het puddingmengsel door.
- Laat de pudding nog 1 minuutje, onder constant roeren, doorkoken.
- Meng het citroensap en de honing door de pudding.
- Proef en voeg desgewenst nog wat extra honing of citroen toe. De ‘faux’ lemon curd dient zoetzuur te zijn.
- Giet de lemon curd in een soepbord en dek af met vershoudfolie. Zet opzij en laat de lemon curd afkoelen.
- Eens de taart volledig afgekoeld is, kan je ze uit de vorm halen.
- Snijd de taart met een groot broodmes horizontaal in 2 en leg de bovenkant opzij.
- Bestrijk de onderkant met de ‘faux’ lemon curd en leg de bovenkant er terug op.
No Comments